moment prosím

Přírodní stavitelství - Kurz v knize (208 stran A4)

21 - 31.12.2024 místo konání: Papírová kniha / ekniha / audiokniha

Stále více používaným materiálem v přírodním stavění je sláma a hlína. Tyto materiály jsou velmi levné, ale je dobré vědět, jak a kde je správně použít, aby vydržely, nešly do nich myši a fungovaly tak, jak si přejeme. Několik rozdílných konstrukcí a jak si lze ušetřit hodně práce a peněz, což bohužel nebývá pravidlem, si ukážeme na příkladech a chybách několika staveb.

 

Ukázka a obsah knihy (9 kapitol a 108 lekcí na 208 stranách A4 s 211 obrázky)  je zde: Přírodní stavitelství 

 

 

 

 

 

 

Kurz pro ty, kdo si chtějí postavit zdravý přírodní dům, mobilní jurtu nebo jen chtějí zlepšit vnitřní klima hliněnými omítkami.
+ Návod na stavbu slaměno-hliněného domu.

 

 

Práce se slámou a hlínou je jednoduchá, ale praxe ukazuje pokud chcete postavit kvalitní dům s dlouhou životností a za nízkou cenu - je náročnější na informace...
Budeme se věnovat výhodám a nevýhodám stavebních a izolačních materiálů, tvarů staveb.

 

 

Probereme praktickou stavbu slaměného domku nejefektivnější technikou, která šetří čas, řeší problémy s hlodavci, průvzdušností, hořlavostí a výrobu vlastních omítek a cihel (odolných i přívalovým dešťům). U nás v osadě máme omítky na jedné stavbě bez jakéhokoli zakrytí už rok a není zde žádné vymývání, žádný degrad materiálu! Probereme seznam dodavatelů, kde a co koupit, co se vyplatí si nechat vyrobit a kdy se mi vyplatí stavba svépomocí. Seminář bude převážně z pohledu stavitele, tedy plný dosti jednoduchých a praktických postřehů.

 

Autor: Petr Skořepa

Navrhl a postavil jsem již přes 12 zajímavých domů a celou Eko-osadu za minimum peněz a po 10ti letech experimentů jsem přišel na to, že jde o to najít tu správnou rovnováhu a vybrat to nejlepší z každého a také, že to může dokázat každý.  Ať jde o byt nebo dům klasický zděný, hliněný, mobilní, soběstačný, dřevostavbu nebo slamák. A že i různé technologie a tvary (kruhový, hranatý, šestiúhelníkový, hobití, kopulovitý) mají nějaký význam. Vše má své výhody a nevýhody, co a jak si tedy vybrat nebo jak správně kombinovat? 

Domy je možné vidět i vyzkoušet u nás v Eko-osadě. (www.terapia-tmou.sk, www.prirodniubytovani.cz)


Již 11 let učím ve škole přírodního stavitelství, přes to nejsem extremista na slaměné domy a hlínu. 
Našel jsem příjemnou rovnováhu mezi tvrdým betonem, zdravími materiály a MODERNÍ technologií. Ukáži vám jak si můžete sami pocitově navrhnout a alespoň částečně a z čeho postavit „skutečně efektivní dům“. Který bude velmi dlouhověký, odolný, zdravý a hlavně jednoduchý, krásný a tedy levný. Případně jak upravit váš byt na zdravý a nezávislý. Stačí chtít. 

Tvoření bez hypotéky znamená změnu myšlení.
Navedu vás na cestu svobody, která ale nevede skrze lákavá pozlátka, plýtvání, konzum a lenivost. Jsem za recyklaci, opravy, údržbové věci, renovaci, selský rozum, pohyb, cvičení a pocitové vnímání.

Petr stavia domy prevažně z dreva, slamy a hliny - netradičné kruhové alebo sťahovatelné domy. Testuje nové techniky na svojich stavbách a teda bude hovoriť o výhodách, problémoch a chybách na rôznych konkrétnych stavbách. Okrem praktických informácií Vám môže sprostredkovať nadobudnuté informácie z oblastí: pasívne domy, prírodné staviteľstvo, zelené strechy, sebestačné domy - earthships, získavanie energie, Geomantia, feng-šuej, liečiteľstvo, poriadok prírody a jejich aplikácie v našich podmienkach.

Více o Petrovi najdete tu...

 

 

REFERENCE:

Ahoj Petře,

Nechci zatěžovat zbytečnými řečmi, jen shrnout za sebe brněnský seminář: 5 let na stavební fakultě mi nedalo víc než víkendový seminář, který jsem právě absolvovala. Bez přehánění. Díky.

Z Brna zdraví Vlaďka Janáčková

 

Komentáře na fackozboku:
 
Byl to právě Petrův kurz, a 2 měsíční pobyt v jeho osadě - co mi otevřelo cestu k přírodnímu stavitelství ?? a za to moc děkuji.
 
 
 
 
Doporučuju, knihy "Kde domov můj" a " Přírodní stavitelství" jsem trošku jazykově dotahovala a jsou velmi praktická, originální, inovativní a vtipná. Taky jsem pár dní bydlela v té slaměnohliněné "jurtě" a bylo to úžasné!

 Eva Hauserová

 

 

Další reference najdete zde... A články, diskuse a fotky z našich již mnoha předchozích seminářů najdete zde na strankach v Co nabízíme "Proběhlé akce" a "Příběhy z osady", v  galerii  a nebo na youtube nebo na Facebooku...

 

           
Výběr pozemku, pocitové vnímání. Tato úvodní hodina vám pomáhá upravit si váš projekt na život.

                    

Stavební zákon jinak – jak jednat s úřady, stavby na zemědělské půdě. Možnosti, které mnohé příjemně překvapí.

 

 

  

Přírodní materiály – některé znáte, jiné ne. Plus kontakty na dodavatele. Jak si vyrobit vlastní izolační přírodní materiál a čím jej ekologicky ošetřit.

 

Základy - několik variant a možností. Jaké základy si vybrat, rozdíly...

 

Střechy - Jak na to svépomocí v našich vlhkých a chladných podmínkách. Rosný bod v zimě a průměrné sluneční zisky nebo naopak přehřívání.

 

 

Hlína - hliněné omítky - podlahy - cihly.

Dusaná hlína do bednění, války, COB, cihly - vepřovice, kotovice. Výroba vlastní voděodolné venkovní omítky z hlíny kolem nás za pomocí "Přírodní Alchymie". Finální omítky, povrchové úpravy, dekorace, barvení, umělecká práce. Přírodní polymery.
 

 

Slaměné  domy - životnost, únosnost, tepelná vodivost, neuvěřitelné akustické vlastnosti využívající nahrávací studia, ochrana před vlhkostí, požárem, myšemi a hmyzem.

Stavění ze slaměných balíků - hořlavost, myši, stlačenost, průvzdušnost, tepelné mosty apod. Různé techniky, výhody a nevýhody. Samonosná sláma, různé dřevěné konstrukce, dodatečná izolace domu slámou apod..

Jaké slaměné balíky? Kde je sehnat a jakou konstrukci si vybrat.  Raději malé nebo velké balíky nebo dokonce prefablikované panely?

   


Jak postavit menší dům pro dva do 6.000 EUR i s vybavením. Rostoucí dům, přistavíte časem dle potřeby, tedy bez hypotéky. Dokonce tzv. Low-tech a stále nízkoenergetický domek lze postavit téměř zadarmo.

Jak postavit rodinný dům 100-140m2 užitné plochy a s běžným Evropským komfortem svépomocí a do 40.000 EUR.
Ukázky, inspirace, postupy a chyby z několika staveb slaměných domů.
Praktické fotonávody.

  Jak postavit slaměnou jurtu - nízkoenergetický kruhový dům - fotonávod. Praktický fotonávod. Podrobný rozpočet, konkrétní soupis co kolik stálo.
 

Vnímání, jak se cítíte a proč v různých stavbách. Feng-shui, elektromagnetický smog, geopatogenní zony, rozvody elektřiny a vody v domě. Záporné anionty - vliv na zdraví obyvatel, CO2, výběr materiálu a povrchových úprav do interiéru.

Tvary domů a střech, tvarové rezonátory, co se děje v pyramidě, aplikace a vliv na pocity obyvatel. Osvětlení, barvy, dekorace.

 

 

 

Bioarchitektura – jaký tvar místnosti nebo domu zvolit na daný účel

 

   

Baubiologie – zdravé osvětlení, větrání, vytápění a dostatek záporných aniontů, stínění proti elektromagnetickému smogu.

   
   
   
   

 

 

 


Nejlevnější je Kurz v PDF za 20 EUR/500kč.
Nebo PDF + audiokniha + tištěná kniha v pevné vazbě o 208 stranách A4 s 211 obrázky za 40 EUR/1000Kč. 

Samotná tištěná kniha stojí 35€/890Kč a lze ji zakoupit osobně v Eko-osadě a na přednáškách. Na kurzech dokonce s výraznou slevou.

 

Vysvětlivky: Kurz je i v celobarevné tištěné knize, která je stejná i v PDF jako ekniha pro čtečky a mobily vhodná na cesty. Audiokniha je v mp3 jako živý zvukový záznam z autorského čtení této knihy. Doporučuji například jako poslech do auta.

 

 

Ukázka knihy ke stažení je zde: Přírodní stavitelství 

 

 

 

Objednávejte zde...

 

Když chcete poslat poštou nebo zásilkovnou, napište adresu a při připočítejte 4EUR/90Kč. Poštovné platí stejné pro 1 nebo 2 knihy.

 

 

 

FOTOGALERIE

INFO: K tomuto článku není možno přidávat komentáře.

Překlad webu
Facebook
Google+
Poslední komentáře
Naše videa na YouTube
Reklama
Časopis Kvalitní život, mediální partner ekovesnice.cz
www.thermosolar.sk
www.naseekonomika.cz
www.dancelab.cz
Prodej stromků s.r.o. - zahradní centrum a ovocná školka Uherský Ostroh
(c)2010 alter-nativa.cz