moment prosím

Kde domov můj? - Manuál soběstačnosti - kurz v knize (212 stran A4)

28 - 31.12.2024 místo konání: Papírová kniha / ekniha / audiokniha

Rád ukazuji možnosti, jak si svobodné bydlení bez závislosti na inž., obchodních i bankovních sítích může postavit každý. Že skutečně jde postavit krásný malý 40m2 dům pro dva do 6.000 EUR, nebo rodinný a dokonce i nezávislý dům 100m2 do 20.000 EUR.

Přehled, který vám změní pohled na vaše životní možnosti.

Kurz "Kde domov můj - Manuál soběstačnosti" nabádající (pře)žít radostně a svobodně.   +  „Jak na soběstačný dům“

 

 

Ukázka a obsah knihy (10 kapitol a 122 lekcí na 212 stranách A4 s 172 obrázky) je zde: Kde domov můj - Manuál soběstačnosti  

 

 

 

 


 

 

 

Nemusíte být ekolog, odborník a ani řemeslník na to, aby jste si dokázali sami navrhnout a i postavit nezávislé a tedy svobodné řešení bydlení. Když už víte co hledáte, je jednoduché to najít a se stavbou vám poté rádi pomohou firmy a řemeslníci.

 

 

 

 

Autor: Petr Skořepa

Nemám odborné stavební vzdělání a nemažu med kolem pusy. Vše sám zkouším na vlastní kůži, proto vyprávím spíše z praxe s logikou, humorem a rýpavým nadhledem. Můj přímý přístup některé dráždí. Nemusíte se mnou ve všem souhlasit, o to mne ani nejde, přesto můžete využít typy a zlepšovací návrhy, které výrazně šetří přírodu, práci a vaši peněženku…
Ať jde o  "klasiku"  nebo  "eko". 

Navrhl a postavil jsem již přes 12 zajímavých domů a celou Eko-osadu za minimum peněz a po 10ti letech experimentů jsem přišel na to, že jde o to najít tu správnou rovnováhu a také, že to může dokázat každý.  Ať jde o byt nebo dům klasický zděný, hliněný, mobilní, soběstačný, dřevostavbu nebo slamák. A že i různé technologie a tvary (kruhový, hranatý, šestiúhelníkový, hobití, kopulovitý) mají nějaký význam. Vše má své výhody a nevýhody, co a jak si tedy vybrat nebo jak správně kombinovat? 

Domy je možné vidět i vyzkoušet u nás v Eko-osadě. (www.terapia-tmou.sk, www.prirodniubytovani.cz)


Již 11 let učím ve škole přírodního stavitelství, přes to nejsem extremista na slaměné domy a hlínu. 
Našel jsem příjemnou rovnováhu mezi tvrdým betonem, zdravími materiály a MODERNÍ technologií. Ukáži vám jak si můžete sami pocitově navrhnout a alespoň částečně a z čeho postavit „skutečně efektivní dům“. Který bude velmi dlouhověký, odolný, zdravý a hlavně jednoduchý, krásný a tedy levný. Případně jak upravit váš byt na zdravý a nezávislý. Stačí chtít. 

Tvoření bez hypotéky znamená změnu myšlení.
Navedu vás na cestu svobody, která ale nevede skrze lákavá pozlátka, plýtvání, konzum a lenivost. Jsem za recyklaci, opravy, údržbové věci, renovaci, selský rozum, pohyb, cvičení a pocitové vnímání.

Více o Petrovi najdete tu...

 

 

 

Rád vám s humorem předám nasbírané zkušenosti:

  • Jak jsem postavil malý nízkoenergetický dům pro dva  40m2 s kuchyní, teplou vodou, sprchou za 6.000 EUR. Zelená střecha na stovky let.
  • Co je a jak vyrobit odpařovací lednici, která nepotřebuje elektřinu, vydrží 50 let a proto vám ušetří až 6.000 EUR.
  • Jak postavit levně nezávislý a kvalitní dům na stovky let. Co kolik stojí a kde se dá tolik ušetřit?
  • Jak si sami dokážete levně vyrobit izolační trojskla, nebo lehce upravit stará okna na izolační.
  • Jaký materiál a technologie zvolit, jejich vliv na zdraví a peněženku. Porovnání různých oken, izolačních i konstrukčních systémů.
  • Jak bezpečně recyklovat ze staveb kámen, kvalitní cihly, tašky, dřevo, okna, dveře a jiné…
  • Jak vyrobit mobilní dřevostavbu jako stavebnici pro velké
    18m2 garsonka do
    5.000 EUR, 60m2 2plus1 za 14.000 EUR. (I pro lesní školky)
  • Rostoucí dům, přistavíte časem dle potřeby.
  • Jak lze postavit soběstačný mobilní dům 60m2 na klíč, nebo 120m2 svépomocí za 50.000 EUR.
  • Jak vyrobit na místě speciální voděodolné hliněné omítky a jak venku ošetřit, aby měli životnost až 80 let.
  • Jak vyrobit speciální substrát na zelenou (zatravněnou) střechu.
  • Jak dodělat u domu sklep s 6-8st.C a s dveřmi přímo z kuchyně jako spižírnu.
  • U staré stavby jak se elegantně zbavit vlhkosti bez podřezávání domu, nebo jak se zbavit červotoče bez chemie.
  • Jak ze starého domu nebo i bytu udělat nové, zdravé a soběstačné bydlení. Praktická ukázka na našem domě.
  • Jak lze ve městě využít vertikální zahrady, záhony na střechách a Aquaponii – pěstování a chov ryb.
  • Termočlánky na kamnech, které nám vyrábí elektřinu a TUV.
  • Jak na fyzikální, solární větrání, případně chlazení bez elektřiny. Přírodní klimatizace, Trombeho stěna.
  • Výroba a skladování energie svépomocí.
  • Doprava zdarma
  • Kompostovací záchody, kořenová čistírna odpadních vod z praxe.
  • Cesta z města nebo byt ve městě? Vše má své výhody, stačí si najít svou cestu.
  • Jak tvořit soběstačné komunity.

 

 

 

Chcete, aby jste Vy, vaše děti a dokonce i vaše vnoučata byli skutečně svobodní, nemuseli 8 a více hodin denně pracovat na živo-bytí, tak postavte nebo změňte starý spotřební dům na svobodný dům. Propojte jej s permakulturní zahradou. A budete se moci více věnovat koníčkům, sportu, zdraví a tvoření.



Někdo vám řekne, že byt je nejekologičtější bydlení, nebo dům s malou zahrádkou vás nezadluží a sám vybízí k zdravějšímu životnímu stylu, pobytu venku a sportu. Druhý vám poví, proč bych měl stavět malý dům za velké peníze, když mohu postavit velký za malé peníze. Třetí říká, že přírodní domy jsou chýše, co nevydrží nebo příliš drahé Eko domy a čtvrtý beton je beton a cihla je cihla. Já si myslím, že každý hledáme tu svou rovnováhu a nejlepší cestu pro harmonické, funkční a krásné obydlí.

Nevím jak vy, ale já si nejlépe odpočinu ve svém a bez hypotéky!

Věřím, že můžeme být všichni více soběstační a nezávislý.

Víte, že obyčejný hospodář před 150ti lety, byl 150x energeticky efektivnější než moderní zemědělec. A dnešní permakulturista, využívající moderní vědomosti je dokonce ještě efektivnější.

Postav dom, zasaď strom je zároveň cesta ke svobodě, nezávislosti a přesně to co potřebujeme (škola života) pro svůj duchovní i tělesný rozvoj. Aktivní přístup a tvorba přináší léčení nás samotných. Každý muž by měl, ženy rády zdobí a děti, mladí i staří se tím učí i baví.

 

 

 

Vlastní hranice a omezení si tvoříme jen my sami. Kniha je převážně z pohledu stavitele, tedy plný dosti jednoduchých a praktických postřehů.

 

Jedna z možností je použití přírodních materiálů, které jsou energeticky nenáročné při zpracování a tím cenově výhodné. Například sláma a hlína. Tyto materiály jsou velmi levné, ale podle způsobu jejich použití může prudce narůst pracnost na stavbě a při nevhodném použití zkrátit životnost!

 

Proto si ukážeme stučně jako TIP i stavbu slaměného domku nejvhodnější technikou pro stavbu svépomocí, která šetří čas, řeší problémy s hlodavci, průvzdušností, hořlavostí.

 

 

 

 

REFERENCE:

 

Ahoj Petře,

Nechci zatěžovat zbytečnými řečmi, jen shrnout za sebe brněnský seminář: 5 let na stavební fakultě mi nedalo víc než víkendový seminář, který jsem právě absolvovala. Bez přehánění. Díky.

Z Brna zdraví Vlaďka Janáčková

 

Komentáře na fackozboku:
 
Byl to právě Petrův kurz, a 2 měsíční pobyt v jeho osadě - co mi otevřelo cestu k přírodnímu stavitelství ?? a za to moc děkuji.
 
 
 
 
Doporučuju, knihy "Kde domov můj" a " Přírodní stavitelství" jsem trošku jazykově dotahovala a jsou velmi praktická, originální, inovativní a vtipná. Taky jsem pár dní bydlela v té slaměnohliněné "jurtě" a bylo to úžasné!

 Eva Hauserová

 

 

Další reference najdete zde... . A články, diskuse a fotky z našich již mnoha předchozích seminářů najdete zde na strankach v Co nabízíme "Proběhlé akce" a "Příběhy z osady", v  galerii  a nebo na youtube nebo na Facebooku...
 

 

 

 

 

 

Nejlevnější je Kurz v PDF nebo AUDIOKNIHA od 20 EUR/500kč.
Nebo PDF + audiokniha + tištěná kniha v pevné vazbě o 208 stranách A4 s 211 obrázky za 40 EUR/1000Kč. 

 

 

Samotná tištěná kniha stojí 35€/890Kč a lze ji zakoupit osobně v Eko-osadě a na přednáškách. Na kurzech dokonce s výraznou slevou.

 

Vysvětlivky: Kurz je i v celobarevné tištěné knize v pevné vazbě, která je stejná i v PDF jako ekniha pro čtečky a mobily vhodná na cesty. Audiokniha je v mp3 jako živý zvukový záznam z autorského čtení této knihy. Doporučuji například jako poslech do auta.

 

 

 

Ukázka knihy je zde: Kde domov můj - Manuál soběstačnosti  


 

 


 

 

 

Objednávejte zde...

 

Když chcete poslat poštou nebo zásilkovnou, napište adresu a při připočítejte 4EUR/90Kč. Poštovné platí stejné pro 1 nebo 2 knihy.

 

FOTOGALERIE

INFO: K tomuto článku není možno přidávat komentáře.

Překlad webu
Facebook
Google+
Poslední komentáře
Naše videa na YouTube
Reklama
Časopis Kvalitní život, mediální partner ekovesnice.cz
www.thermosolar.sk
www.naseekonomika.cz
www.dancelab.cz
Prodej stromků s.r.o. - zahradní centrum a ovocná školka Uherský Ostroh
(c)2010 alter-nativa.cz