moment prosím

Letní škola přírodního stavitelství a soběstačnosti (CZ/SK)

21 - 28.07.2018 místo konání: Živá škola Bílé Karpaty (hranice ČR/SR - Vrbovce/Javorník)

Věřím, že svobodné bydlení bez závislosti na inž., obchodních i bankovních sítích si zaslouží každý. A též to ukazuji v praxi na několika realizovaných stavbách. Že skutečně jde postavit krásný malý 40m2 dům pro dva do 150tis. Kč, nebo větší a dokonce i nezávislý dům 100m2 do 600tis.Kč. Že jde i byt nebo starý dům upravit na svobodný. Domy je možné vidět i vyzkoušet i u nás v Eko-osadě Vrbovce.

Na Letní Živé škole přírodního stavitelství se vám snažím příjemným zážitkem předat v teorii i praxi zkušenosti a informace k tomu potřebné. Jedná se o spojení víkendového teoretického semináře "Přírodní stavitelství"  s praktickým řemeslným tvořením "Sláma to je hlína - Hliněné omítky, izolace ze slaměných balíků".

 

Workshop bude probíhat jako aktivní táborová dovolená, komplexní výuka zážitkovou formou prolínající se teorie s praktickou ukázkou.

 

Mé semináře v Praze, Brne, Bratislavě a dalších městech se těší již 8 let velkému zájmu a upřímným ohlasům učastníků, viz. reference... a za to vám všem velmi děkuji a jsem rád, že vám v tomto mohu pomáhat.

Proto v létě pořádáme tuto příjemnou letní školu, jako tábor kam mohou přijet jednotlivci i celé rodiny s dětmi. Kde se prolíná teoretické naslouchání s okamžitou ukázkou a vyzkoušením v praxi. Zde jsou fotky z loňské letní školy... a fotky z r. 2017 zde...


Program a ubytování je v Eko-osadě a na Ekomuzeu s pokoji, kde se mohou ubytovat celé rodiny s dětmi.

Pro děti připravujeme samostatný program. Dětský program je vhodný pro děti přibližně od 4 let.

Doplnkový program pro děti nabízíme takovýto:
muzikofiletika, muzikoterapie (i pro dospělé)
Zahrajeme si na různé netradiční hudební nástroje, budeme bubnovat na djembé a šamanský buben, hrát na  balafon, dešťovou hůl,  na koncovky a fujarky, zpívat šamanské i slovanské písně, naučíme se co je brumle a jak se na ní hraje. To vše uprostřed lesa, na karpatských lukách, společně s hlasem přírody, neboť rytmus  je to, co nás spojuje s přírodou i se sebou samým, s ostatními lidmi, s celým světem a vesmírem. 

Pro děti máme připravené táborové hry při kterých budeme poznávat tajemství a krásu karpartských lesů a bohatsví karpatských luk. Večer nebude chybět velký táborový oheň, při kterém budeme hrát, bubnovat a zpívat. Na ohni si vyzkoušíme péct placky a ti šikovnější mohou zkusit upéci chléb v hliněné peci. 

Děti si také vyzkouší pracovat s hlínou, tvořit různé misky, sošky, amulety, ozdoby do hliněných omítek.

Jako lesní školka pro děti od čtyř let s programem na celý den. Pro mladší děti možnost po domluvě dle možností (s ohledem na potřebu zajistit program pro ty větší) 

 

 

 

 

Akci  Letní škola přírodního stavitelství (CZ/SK)  21 - 23.07.2017 najdete také na facebooku: ZDE

 

 

Naučíme vás jak si sami navrhnout, procítit a postavit domov bez nutnosti připojení na veřejné sítě a hlavně bez hypotéky.
 
 
 
 
Z nekonečného záběru vybíráme: 
 
 

Probereme praktickou stavbu  slaměnohliněného domu nejefektivnější technikou, která šetří čas, řeší problémy s hlodavci, průvzdušností, hořlavostí a výrobu vlastních omítek a cihel (odolných i přívalovým dešťům).

 

 

Práce se slámou a hlínou se zdá na první pohled jednoduchá, ale pokud chcete opravdu postavit kvalitní dům s dlouhou životností a za nízkou cenu - je daleko náročnější na informace než se může zdát...

 

Můžeme si přímo na místě nebo v osadě ukázat různé metody, technologie a výsledky:

  • návrh domu - jak si splnit sen - rostoucí dům
  • základy z kamenů,
  • dřevěná nosná konstrukce,
  • správné skládání balíků slámy,
  • hliněné omítky,
  • šindelová střecha,
  • stavba komína a kamen,
  • hliněná podlaha,
  • COB (lavice a ornamenty tvarované z hlíny smíchané se slámou a pískem), nabíjenice,
  • výroba a stavění z hliněných cihel
  • povrchové úpravy, barvení, dekorace, mandaly,
  • odolnost hlíny na venkovní použití, do sprchového koutu nebo dokonce umyvadla,
  • lepení kachliček do hlíny,
  • venkovní hliněné pece,
  • prolézačky pro děti apod..)
  • Cordwood (stěna z dřevěných polínek lepených hlínou),
  • dekorace ze starých lahví a skel zasazených do hlíny.
  • rákosová střecha
  • Vyroba vlastní izolace načesáváním ze surové ovčí vlny.


Vhodné pro zájemce, kteří si chtějí stavět slaměno hliněný dům svépomocí. Také vhodné pro řemeslníky a budoucí stavitele, kteří se chtějí stavbami z hlíny a slámy zabývat profesionálně...

 

Absolventi mohou po skončení zažádat o certifikát "Absolvent letní školy přírodního stavitelství".

 

A večer můžeme posedět u ohýnku, povídat si o tom co vás zajímá a případně si zabubnovat a zazpívat.

 

 

Seminář povede Petr Skořepa
 

Nemám odborné stavební vzdělání a nemažu med kolem pusy. Vše sám zkouším na vlastní kůži, proto vyprávím spíše z praxe s logikou, humorem a rýpavým nadhledem. Můj přímý přístup některé dráždí. Nemusíte se mnou ve všem souhlasit, o to mne ani nejde, přesto můžete využít typy a zlepšovací návrhy, které výrazně šetří přírodu, práci a vaši peněženku…
Ať jde o  "klasiku"  nebo  "eko". 

Navrhl a postavil jsem již několik zajímavých domů a celou Eko-osadu za minimum peněz a po 10ti letech experimentů jsem přišel na to, že jde o to najít tu správnou rovnováhu a vybrat to nejlepší z každého.  Ať jde o byt nebo dům klasický zděný, hliněný, mobilní, soběstačný, dřevostavbu nebo slamák. A že i různé technologie a tvary (kruhový, hranatý, šestiúhelníkový, hobití, kopulovitý) mají nějaký význam. Vše má své výhody a nevýhody, co a jak si tedy vybrat nebo jak správně kombinovat? 

Domy je možné vidět i vyzkoušet u nás v Eko-osadě Vrbovce a informace a inspiraci sdílet v Živé Ekomuzeum.


Již 8 let učím ve škole přírodního stavitelství, přes to nejsem extremista na slaměné domy a hlínu. 
Našel jsem příjemnou rovnováhu mezi tvrdým betonem, zdravími materiály a MODERNÍ technologií. Ukáži vám jak si můžete sami pocitově navrhnout a alespoň částečně a z čeho postavit „skutečně efektivní dům“. Který bude velmi dlouhověký, odolný, zdravý a hlavně jednoduchý, krásný a tedy levný. Případně jak upravit váš byt na zdravý a nezávislý. Stačí chtít. 

Rád efektivně využívám prostor a zjednodušuji, nebo stavím postupně po malých částech. Tvoření bez hypotéky znamená změnu myšlení.
Navedu vás na cestu svobody, která ale nevede skrze lákavá pozlátka, plýtvání, konzum a lenivost. Jsem za opravy, údržbové věci, renovaci, selský rozum, pohyb, cvičení a pocitové vnímání.

Petr staví a učí jak dobře a levně stavět z místních přírodních a recyklovaných zdrojů kvalitní obydlí, jenž užitnou hodnotou a energetickou nenáročností předčí dnešní běžnou výstavbu, životností a odolností se vyrovnají. Používá ve svých stavbách moderní i málem zapomenuté staré techniky stavění, využívá fyzikální zákony na větrání, klimatizaci a topení. Vnitřní a vnější prostředí kolem obydlí propojuje, řeší hospodaření s vodou, energií a odpady tak, aby se vše co nejefektivněji využilo. Navrhuje soběstačné domy (i stěhovatelné domy), bez nutnosti napojení na jakékoli sítě.

Ve stavbách spojuje informace z vícero zdrojů - pasivní domy, přírodní stavitelství, tvary střech a domů, soběstačné domy - earthships, získávání energie, baubiologie, feng-šuej, bioarchitektura, léčitelství, řád přírody. Bude hovořit o výhodách, problémech a chybách na různých konkrétních stavbách svépomocí, tedy seminář bude plný praktických postřehů ze staveb.

Unikátní Eko-osada v Bílých Karpatech, na hranicích Moravy a Slovenska, v horách na polosamotě ukazuje realizovanou soběstačnou osadu s ukázkami efektivního propojení obydlí se zahradou.

V Eko-osadě ukazujeme v praxi několika modelů ostrovních systémů. Získávání energie ze slunce a větru. Trombeho stěny, skleníky, fotovoltaické, vzduchové nebo vodní solární panely. Akumulace vody a energie do různých podzemních zásobníků. Rozdělení na šedivou a černou vodu a tím možné využití odpadní vody na bioplynovou stanici a druhou část na zalévání venkovních vyvýšených záhonů... Rodový statek - výsadba starých a odolnějších odrůd, pěstování, úprava a skladování zeleniny, ovoce a masa. Domy v Eko-osadě lze vyzkoušet zde: www.prirodniubytovani.cz

 

Více o Petrovi najdete zde...

 

 

 

Reference na naše semináře najdete zde... . A články, diskuse a fotky z našich již mnoha předchozích seminářů najdete zde na strankach v Co nabízíme "Proběhlé akce" a "Příběhy z osady", v  galerii  a nebo na youtube nebo na Facebooku...

 

 

Začínáme prezentací a ubytováním účastníků 15:00-18:00, večeře je v 18:00, přijet můžete kdykoli během dne. Úvod, povídání a seznámení 19:00 - 22:00. Po dohodě lze přijet i dříve a pomoci nám s přípravou. Druhý den začínáme v 9:00 a končíme v 19:00. Oběd bude vždy ve 13:00 hod, večeře v 19:00 hod, snídaně v 8:00, další přestávky vždy dle potřeby. Konec semináře je v SO mezi 12-15 hodinou.

 

Kdo má zájem je možné se na místě domluvit a zůstat déle, nebo přijet dříve a třeba si i část odpracovat.

 

Každý účastník si odnese všechny použité prezentace, texty, obrázky, návody a ještě mnohem více informací a videí k domácímu samostudiu, kontakty, odkazy a seznamem dodavatelů.

 

Místo konání: Škola přírodního stavitelství. Eko-osada Vrbovce, která je v Bílých Karpatech, přímo na hranicích SR-ČR, mezi Hodonínem (CZ) a Trenčínem (SK).   Přímo před nádražím máme velkou budovu budoucího "Živého Ekomuzea řemesel". I zde lze zaparkovat a ubytovat se v pokojích. Vlakové nádraží Vrbovce 1 km (nádraží je na Slovensku, ale je zařazeno do integrované dopravy Jihomoravského kraje, přímé vlaky z Hodonína i Nového Mesta nad Váhom). Nejbližší obchod je na moravské straně v Javorníku nad Veličkou (8 km) nebo ve Velké nad Veličkou (9 km), na Slovensku ve Vrbovcích (6 km). Město Myjava 8 km (supermarkety). Příjezd autem je možný až k Eko-osadě nebo Ekomuzeu.

 

SPOLUJÍZDU si prosím domlouvejte sami zde: 

http://ekovesnice.cz/473-spolujizda.html

 

 

Instrukce k akci:

 

 

 

CENA

Doporučený příspěvek
(aktuální sbírka je na www.Živé
Ekomuzeum.cz)

 

Účastníci kurzů přispívají na kurz, tedy lektory, materiál, nářadí, vybavení a celý program kolem Kč 5.000,- / 185EUR (nebo Kč 4.500,- /EUR 170,- při poslání zálohy měsíc a déle před seminářem).

 

Sleva pro páry, studenty, důchodce a maminky na mateřské dovolené nebo pro členy spolku Ekovesnice z.s. je 500kč/20EUR. Výhody členství a jak se stát členem je zde v sekci o nás.

Absolventi předchozí letní školy pomáhají, proto nepřispívají.

  

Kdo má zájem o doplňkový program (cvičení, bylinky, dětský program, muzikoterapie externistů) přispívá asi 150Kč (6EUR) na den podle vlastní volby na místě. Hlavně pro doprovod, děti nebo návštěvy je to jako příspěvek i na prostory.

 

Dohromady tedy jako za běžný letní tábor, ale s unikátním a zajímavým zážitkovým programem pro celou rodinu.

U nás se lze směnit i jinak nebo odpracovat, viz. seznam...

 

Co sebou

Každému asi 7-14 dnů před akcí posíláme připomenutí. Pokud neuvidíte e-mail v Doručené poště 5 dnů před konáním, podívejte se do složky Nevyžádaná pošta. Pokud ho tam najdete, označte e-mail jako "Toto není SPAM".

Určitě je dobré si vzít vybavení, jako když jedete za dobrodružstvím nebo na tábor (spacák, deku, oblečení a obuv do bláta, deště i na slunce, tužku, blok, svítilnu-čelovku, přezůvky).

 

Ubytování

 

1. Skromné spaní ve vlastním spacáku, vlastním stanu nebo někde venku je pro účastníky zdarma.

2. Spaní ve vlastním spacáku na našich madracích a karimatkách v skromných společných prostorech nebo týpý je 100kč a osobu a noc.

3. Pokud potřebujete pohodlnější bydlení se soukromím, tak se domluvte s námi - Máme společné spaní pro pár osob v Slaměné Jurtě na madracích nebo dvoulůžkové pokoje v Ekomuzeu s lůžkovinami nebo ve vlastním spacáku za příspěvek kolem 250-350kč (10-13EUR) na osobu a noc. Toto spaní lze domluvit až na místě. Nebo může být k dispozici celý přírodní apartmán "Slaměná jurta" a "Srdce" jen pro vás, ale pak je potřeba předem dům rezervovat zde www.přírodní ubytování.cz.

Pokud chcete vzít nějaké své mazlíčky, tak to oznamte předem, kvůli ubytování!

Máme ovce, koťata, štěně, psy co nemají rádi jiné psy, slepice, volnou přírodu apod.! :-)

Strava

Strava bude zdravá, bezmasá (spíše i bez vajec, mléka, lepku apod.) domácí. Máme výborné kuchařky, viz. jejich kurzy vaření.

Je zde vybavená kuchyň, tedy čaje a kafe si můžete uvařit. Ale jinak prostor kuchyně i lednice se budou využívat na společné vaření, proto není možné si zde individuálně vařit. Příspěvek kolem 260kč (10EUR) na osobu a den, děti do 11 let asi 1/2. Však je to na vás.

Záloha a příspěvek

Pro závaznou rezervaci místa nám prosím pošlete celý příspěvek, případně zálohu 2000 Kč (80 EUR) na:
Pro platby v CZK: 2200288853/2010
Pro platby v EUR: IBAN: SK28 8330 0000 0025 0028 8855 (EUR (SK)). Jako variabilní symbol uveďte VS, který vám přijde na email po odeslání přihlášky. Děkujeme.

Záloha je nevratná a při neúčasti bude použita na výdaje. V případě nemoci nebo jiného závažného důvodu jsme vděčni za včasné informování a přesuneme vás na jiný termín. Zbylé příspěvky lze provést i na místě.

 

Pořádá občanské sdružení Ekovesnice z.s. a Eko-osada o.z.

 

 

 

Přihlásit se můžete zde:    ZDE...

 

 

 

 

 

 

FOTOGALERIE

INFO: K tomuto článku není možno přidávat komentáře.

Překlad webu
Facebook
Google+
Poslední komentáře
Naše videa na YouTube
Reklama
Časopis Kvalitní život, mediální partner ekovesnice.cz
www.thermosolar.sk
www.naseekonomika.cz
www.dancelab.cz
Prodej stromků s.r.o. - zahradní centrum a ovocná školka Uherský Ostroh
(c)2010 alter-nativa.cz